The Hunger Games: 10 lecţii de imagine personală
1 Rămâi în joc.
2 Ascultă-ţi stilistul.
3 Fă publicul să te iubească.
4 Asigură-te că te vor ţine minte.
5 Fii prietenos.
6 Învaţă lucruri noi.
7 Nota contează doar dacă este foarte bună.
8 Alături de un mentor ai o şansă în plus.
9 Fii tu însuţi, adică imposibil de confundat.
10 Nu doar o piesă într-un mecanism.
Here’s some advice. Stay alive.
RĂMÂI ÎN JOC. Este punctul de pornire, într-un mediu intens concurenţial, în care votul publicului este decisiv. “Embrace the probability of your imminent death”, mai spune mentorul. Dacă ai caracter, aceasta este perspectiva ideală ca să uiţi de tine, în favoarea celor la care ţii. Sau pentru o idee.
No matter what it is, don’t resist your stylists.
ASCULTĂ-ŢI STILISTUL. Rolul lui este să te facă de neuitat, iar pentru asta e posibil să te pună să treci prin situaţii neplăcute sau dificile, pe care nu le vei accepta imediat. Nu uita: The Hunger Games aren’t a beauty contest, but the best-looking tributes always seem to pull more sponsors.
Get people to like you.
FĂ PUBLICUL SĂ TE IUBEASCĂ. Ades ne înşelăm când ne imaginăm ce gândesc sau ce simt ceilalţi şi prea ades ni-i închipuim duşmani. Din teamă, ne refuzăm ocazia de a cunoaşte admiraţia şi entuziasmul celor din jur. De aceea, odată cu Katniss, suntem toţi îndemnaţi: “Capul sus. Zâmbeşte. O să-i dai gata.”
Make sure they’ll remember you.
ASIGURĂ-TE CĂ TE VOR ŢINE MINTE. Fie că vorbim despre cei care dau note, despre adversari sau despre publicul larg, emoţia cimentează memoria. Impresionează-i cu ceea ce poţi să faci cel mai bine şi obligă-i să te reţină pentru că au simţit alături de tine frică, iubire, solidaritate, revoltă sau speranţă.
Just the perfect touch of rebellion!
FII PRIETENOS chiar şi cu cei cu care te înfrunţi. Este un punct de diferenţiere puternic şi chiar mai mult – un act de curaj! Majoritatea stă în logica lui dog eat dog, adică se aşteaptă “să-ţi urmăreşti interesul” şi “să-ţi aperi spatele”. Dar cu toţii tânjim după cineva care să ne arate că putem să ieşim din “regulile jocului”.
Spend the time trying to learn something you don’t know.
ÎNVAŢĂ LUCRURI NOI. Dincolo de atributul tău principal, sunt nenumărate cunoştinţe de acumulat şi abilităţi de obţinut. Pornind de la înfăţişare şi îngrijire personală, până la cum vorbeşti şi cum te comporţi în diferite ocazii. Sunt instrumente de testat, teorii care merită verificate, oameni de vizitat.
Scores only matter if they’re very good.
NOTA CONTEAZĂ DOAR DACĂ E FOARTE BUNĂ. Calificativele contează doar în măsura în care sunt indicii ale comportamentului viitor şi sunt, oricum, verificate în confruntările reale. Nota bună atrage atenţia şi susţinerea iniţială din partea nespecialiştilor şi a leneşilor. Pentru ceilalţi, notele contează mai puţin.
Your mentor is your lifeline to the world.
ALĂTURI DE UN MENTOR AI O ŞANSĂ ÎN PLUS. Mentorul îţi dă sfaturi, te pune în contact cu cei care te pot ajuta şi îţi trimite cadouri, atunci când cu adevărat ai nevoie de ele. Mentorul a trecut prin încercările care te aşteaptă şi a reuşit. Dar atenţie, nu-ţi face iluzii, mentorul nu poate garanta nimic!
Remember they already love you. Just be yourself.
FII TU ÎNSUŢI, ADICĂ INCONFUNDABIL. Există opţiunea imaginii false, proiectate ca să răspundă unei aşteptări pe care ar avea-o publicul. Ce te faci însă când nu vrei sau nu poţi minţi? Şi atunci când minţi perfect, dar nu faci decât să semeni cu alţii care au ales acelaşi model? Fii sincer, măcar ai şansa emoţiei.
I’m more than just a piece in their Games.
NU DOAR O PIESĂ ÎNTR-UN MECANISM. Mai întâi, supravieţuieşte confruntării cu celălalt. Odată câştigător, ai devenit deja model pentru alţii, fără să ştii şi uneori chiar fără să vrei. În fine, acum în numele tuturor, schimbă regulile jocului! Şi nu uita: They’ll either want to kill you, kiss you, or be you.